Uziemienie domu bednarka

Dużo osób zastanawia się, czy zakup krajalnicy się opłaca. Wszystko zależy od tego, czy tak będzie ona brana. Jeśli krajalnica jest być właśnie kolejnym sprzętem ozdabiającym kuchenny blat, z zakupem chodzi się wstrzymać. W przypadku, gdy cenimy sobie wygodę, natomiast w kuchni jesteśmy dość wielu czasu, przygotowując obiady i desery, zdecydowanie stanowi obecne normalna opcja!

Krajalnica to tradycyjna opcja dla zwykłego noża. Dzięki niej pokroimy chleb na jednakowej grubości części w tylko kilka chwil. To jedyne tyczy wędlin i serów - szybko i sprawnie, i przede każdym estetycznie. Nie jednak właściwie toż oczekuje, jeśli w grę wchodzi jedynie deska do krojenia i nóż.

Najistotniejsze punkty Najistotniejsze elementy krajalnicy to obrotowe ostrze z propozycją regulacji grubości krojenia, podajnik i korpus. Ostrza potrafią być łatwe lub ząbkowane. Te doskonałe doskonale kształtują się do krojenia serów oraz wędlin, natomiast ząbkowane są uniwersalne. Najlepiej, gdy ostrza są zbudowane ze pewni hartowanej, ponieważ dzięki temuż są trwalsze. Jeśli chodzi o korpus krajalnicy, możemy wybrać te przygotowane ze stali nierdzewnej lub tytanu, albo i z ciała sztucznego - do celu domowego wystarczy plastik. To samo dotyczy podajnika. Jeżeli mamy pomysł używać urządzenia często, wybierzmy stalowy, zaś plastikowy podajnik sprawdzi się u kobiet, które będą kroić żywność rzadziej. Trzeba także zwrócić uwagę, czyli do krajalnicy dołączony jest dociskacz - bez niego jesteśmy narażeni nie tylko na kilka precyzyjne krojenie, a przede każdym na utratę palców.

Oprócz podstawowego wyposażenia producenci często dają do montażu inne popularne gadżety. Samym spośród nich stanowi tacka na pokrojone plastry - dzięki niej krojenie zatrzymuje się bardziej higieniczne, a przy okazji mamy mniej sprzątania. Innym ciekawym dodatkiem jest ostrzarka do noża czy schowek na kabel.

Czy krajalnica jest cenna? Taka dana do celu domowego kosztuje przeważnie 150-400 zł. Na placu są również krajalnice do zabudowy, oraz ich cena waha się między 500 a 1500 zł. Zaawansowane urządzenia, dedykowane głównie biznesom i domom gastronomicznym to teraz poważny wydatek, rzędu 2000-5000 zł. A ich kup szybko się zwraca, gdy przeliczymy to sobie na zaoszczędzony czas pracy.